Så här enkelt kan er BRF få solceller

Har ni funderat på att installera solceller för er bostadsrättsförening? Då har ni kommit rätt. Det kan kännas som en stor och komplicerad process, men vi ska göra det så enkelt som möjligt. Här är en guide som steg för steg tar er genom vad som behöver göras för att få solceller installerade i er BRF. Vi går igenom allt från att utvärdera takets förutsättningar till att jämföra offerter från olika leverantörer. Häng med!

Utvärdera förutsättningarna för solceller

Först och främst, låt oss titta på takets möjligheter. Här är några faktorer som avgör ifall ni har goda förutsättningar för solceller i er BRF:

  • Taket bör vara oskuggat under mellanliggande timmar, särskilt mellan 9 och 15 under sommaren. Det bästa läget är syd, men även väst eller öst är okej, även om produktionen då kan vara något lägre.
  • Elanvändningen i föreningen bör överstiga 5000 kWh per år för att det ska vara lönsamt. Om medlemmarna har egna elavtal, se till att dimensionera anläggningen efter den gemensamma elen.
  • Takets skick är också avgörande. Solceller kan sitta på taket i upp till 30 år, så om taket behöver byte är det smart att göra det innan installationen.

Beräkna storlek och ekonomi för solcellsanläggningen

Nu när ni har koll på takets förutsättningar är det dags att uppskatta storleken på anläggningen och få en överblick över kostnaderna. Tänk på att:

1. För varje installerad kW solceller behövs cirka 5 m² takyta. En kW producerar mellan 900-1000 kWh per år i sydläge. Så, om ni har ett tak på 100 m², kan ni teoretiskt sett installera upp till 20 kW, vilket ger en produktion på 18,000 – 20,000 kWh per år.

2. Elanvändningen i er BRF sätter taket för hur stor anläggningen kan bli. Om ni har ett gemensamt elabonnemang är det möjligt att dimensionera anläggningen större, vilket kan leda till en mer kostnadseffektiv lösning.

3. Använd gärna en solcellskalkylator för att få en uppskattning av kostnaderna och återbetalningstiden. Tänk på att olika faktorer såsom installationskostnad och elpriser påverkar ekonomin.

Bygglov och installation av solceller

Det är viktigt att känna till att bygglov i allmänhet inte behövs för solcellsanläggningar, så länge de följer byggnadens form. Men om ni har ett platt tak och vill vinkla upp solcellerna kan bygglov krävas. Det är alltid en bra idé att kontakta byggnadsnämnden för att få klarhet innan ni går vidare.

När det är dags att installera solceller, föreslår vi att ni tar in flera offerter från olika leverantörer. Priserna och kvaliteten på tjänster kan variera, så att jämföra minst två till tre alternativ är alltid bra. Här är saker ni bör tänka på när ni väljer leverantör:

  • Vill ni ha ett underhållsavtal med leverantören eller sköta underhållet själva?
  • Kommer ni att sälja överproduktion av el eller använda all producerad el i er BRF?
  • Hur vill ni visualisera elproduktionen? Många leverantörer erbjuder appar eller fysiska skärmar för att följa produktionen.
  • Är ni redo att byta från individuella elavtal till ett gemensamt elabonnemang för att maximera effektiviteten av solcellsinstallationen?

Sammanfattning av viktiga steg

För att sammanfatta, här är tre huvudsteg att följa för att få solceller installerade i er BRF:

1. Utvärdera takets skick, årlig elanvändning och lämplighet för solceller.

2. Beräkna den potentiella storleken på er solcellsanläggning och dess ekonomi med en kalkylator.

3. Ta in och jämför offerter, och se till att ni förstår alla villkor och kostnader som ingår.

Med rätt förberedelse och noggrannhet kan er BRF snart njuta av fördelarna med solceller. Det kommer inte bara att sänka elkostnaderna utan också bidra till en grönare framtid. Så, vad väntar ni på? Börja er solcellsresa idag!

Lämna en kommentar